Poliisimiitti 3.3.2020

Sierran Police Quest


Illan teemana oli poliisit. Aloitettiin pelaamalla Police Quest I -peliä dosboxilla. Police Quest on yksi Sierran klassisista seikkailupelisarjoista. Ongelmia ratkotaan liikuttamalla pikselöitynyttä konstaapelia ruudulla nuolinäppäimillä ja kirjoittamalla komentoja parseriin. Mekaniikka muistuttaa vahvasti tekstiseikkailua. Peli sai runsaasti jatko-osia ja sekä grafiikka että käyttöliittymä kehittyivät, kolmannessa pelissä käytetään jo hiirellä ohjattavaa ikonijärjestelmää parserin sijaan.

Police Quest -sarjan keskeinen suunnittelija oli entinen poliisimies Jim Walls joten pelisarja koittaa mahdollisuuksien mukaan antaa realistisen kuvan poliisin työstä ja menetelmistä. Tietokonetta käytetään auton omistajan selvittämiseen rekisterinumeroiden perusteella ja kolmannessa osassa piirretään epäillystä havainnekuva silminnäkijän ohjeiden mukaan. Pelisarja ajautui lopulta varsin militaristiseen suuntaa: S.W.A.T. alanimekkeellä tehdyt pelit kuvaavat poliisin toiminnallisia joukkoja ja ongelmat ratkaistaan sormenjälkien keräämisen sijaan konepistoolilla.

Police Quest 2
Police Quest sarjan pelit alkavat tyypillisesti käskynjaolla.
S.W.A.T. poliisin työkalu

Sitten loikattiinkin jo uudemman poliisipelin pariin. L. A. Noire:n virtuaalitodellisuusversio tarjosi riemastuttavan mahdollisuuden kokea miltä tuntuu olla etsivä rikoksen täyteisellä 40-luvulla. Peli tarjoaa myös mahdollisuuden virtuaalitodellisuushölmöilyyn, sillä halutessaan pelaaja voi viihdyttää itseään vaikka hivelemällä ja taputtelemalla silminnäkijöiden, kollegoiden ja epäilyjen naamoja samalla kun kyselee tiukkoja kysymyksiä.

Katsottiin myös tärkeää suomalaista videopelin virstanpylvästä Max Paynea. Suoraviivaisessa kostotarinassa nimihenkilö toimittaa sadoittain rikollisia mullan alle, pelin keskittyessä John Woo-maisiin tulitaisteluihin ja sarjakuvalliseen tarinankerrontaan.

L.A. Noire VR
"Ei, hän ei näyttänyt ihan tuolta".

Muita pelejä joihin tutustuttiin olivat mm. Amigalle tehdyt Hill Street Blues, jossa manageroidaan useita poliiseja ylhäältä päin kuvatussa perspektiivissä ja Beverly Hills Cop joka koostui useista erilaisista peliosioista. Futuristiset poliisit Judge Dredd ja Rococop ovat tietysti saaneet omat pelinsä. Robocopin arcade versio on ikoninen sidescroller shoot-em' up joka portattiinkin lähes jokaiselle koneelle ja konsolille ja Robocop 3 on varhainen ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Amigalle.

Autolla ajaminen kuuluu keskeisesti poliisin työhön ja poliisipeleihin.

Kaikenkaikkiaan poliisit eivät ole videopelien aiheena ihan yhtä suosittuja kuin TV-sarjojen tai elokuvien. Monet pelit tuntuvat keskittyvän lähinnä aseenkäyttöön rikoksen selvittämisen sijasta, ja pelit ovatkin suoraviivaista räiskintää joka ei juurikaan poikkea sotilasteemalla tehdyistä peleistä.

Mitäs taas tuli tehtyä.

Robcop 3, The future of law enforcement
Pelitaidetta joka tekisi Edward Hopperin ylpeäksi